Does my location affect enrolment in an online or distance programme?
Checked against
Verified
- Authority
- University Grants Commission — Distance Education Bureau
- Regulation
- 2020 regs 23(3), 23(4), 2(l) and Annexure III. Gazette https://deb.ugc.ac.in/pdf/20200906.pdf. DEB FAQ quotes the enrolment rules.
- Applies to
- Standing rules, not one intake's recognition.
- Last checked
- 28 October 2026
- Official source
- https://deb.ugc.ac.in/FAQ
Short answer
It can, and the rule depends on the mode. For open and distance learning, regulation 23(3) says a learner residing in any part of the country may enrol in a programme an institution is recognised to offer in that mode, provided the institution conducts admissions, contact programmes, examinations, and similar activity strictly within its territorial jurisdiction. The learner's place of residence and the place where the institution may conduct those activities are different facts. For online mode, regulation 23(4) says a learner residing within or outside India may enrol in a programme the institution is recognised to offer online. Annexure III says territorial jurisdiction shall not apply to online programmes for the categories of institution it covers. Franchising is prohibited for both modes. These sentences apply to institutions the Commission recognises under these regulations. They are not a complete procedure for an institution of national importance.
Distance: where the learner lives, and where the institution may act
The FAQ and the 2020 gazette state regulation 23(3) in the same terms. A learner residing in any part of the country may enrol in a programme offered by an institution the Commission has recognised for open and distance learning mode. The same sentence requires the institution to conduct admissions, contact programmes, examinations, and similar activity strictly within the territorial jurisdiction specified in the regulations.
Annexure III of the 4 September 2020 gazette, which the FAQ summarises, states:
A central university offers open and distance learning programmes and operates related activities as its Act allots.
A state university does so only within the territory allotted by its Act, and in no case beyond the state of its location.
A private university established under a state Act does so only within the territory allotted by its Act, and in no case beyond the state of its location. It offers open and distance learning programmes through its headquarters and duly recognised off-campus centres. It does not offer them through a learner support centre.
An institution deemed to be a university operates within its headquarters or from off-campuses approved by the Government of India through a notification in the Official Gazette.
The FAQ table lists those four types. It does not list autonomous colleges, and this article does not state an autonomous-college rule.
Online mode states the learner's residence separately
Regulation 23(4) says a learner residing within or outside India may enrol in a programme an institution is recognised to offer online. Annexure III says territorial jurisdiction shall not apply to central and state government universities, private universities, and institutions deemed to be universities when they are recognised to offer programmes through online mode. That is a rule about the territorial limit on those institutions. It is still subject to recognition of the particular programme and session. It does not approve a programme by itself.
The institution offers the programme itself
Regulation 2(l) defines franchising, for these regulations, as allowing any person, institution, or organisation other than the recognised higher educational institution to offer the programmes, or a related activity, on behalf of or in the name of that institution. Annexure III prohibits franchising for open and distance learning and online mode for each category it covers. The FAQ says institutions offer these programmes under their complete ownership, and that no admission shall be made to a programme claimed to be offered in association with a private service provider.
Institutions of national importance
The residence and jurisdiction sentences above are about institutions recognised by the Commission under these regulations. The FAQ says IITs, IIMs, IISc, and other institutions of national importance do not come under the purview of the UGC for this approval question. The DEB territorial table is not a complete verification procedure for them. The FAQ does not provide a replacement procedure, and this article does not invent one.
Verify
What you should check yourself
- Whether the record says open and distance learning or online. The jurisdiction rule differs.
- For open and distance learning, the type of university and the territory in which it may conduct admissions, contact programmes, and examinations.
- For a private university's open and distance learning programme, that delivery is from the headquarters or a recognised off-campus centre.
- That a centre or partner named in an advertisement is the institution's own recognised arrangement. Franchising is prohibited.
- For an IIT, IIM, IISc, or other institution of national importance, the institution's own published rule for the learner's location. This article does not supply that rule.
A common misconception
Any university on the general UGC list can enrol a distance learner from any state and hold the contact programmes or examinations wherever a partner has a room. Regulation 23(3) separates the learner's residence from the place where the institution may conduct the programme. The general UGC university list does not answer the territory question.
Related exploration
Optional guidance
Need this applied to your situation?
A verified answer is not the whole decision. It does not know your family, your budget, or the specific programme in front of you. A session here is Clarity or Guided Journey.